marți, 29 septembrie 2015

Stafeta Veteranilor

Două din cele patru ștafete ale militarilor organizaţi voluntar în grupul Invictus România s-au intersectat luni, 28 septembrie, în fața Palatului Administrativ din Târgu-Mureș. Ziua corespundea, nu întâmplător, cu cea a eliberării orașului Târgu-Mureș în toamana anului 1944. Ștafeta Veteranilor a pornit în 4 septembrie de la Monumentul Eroilor Patriei din Capitală și își va încheia traseul pe o distanţă de peste o mie de kilometri, care străbate în principal direcţiile de acţiune ale Armatei României, în anul 1944, pentru eliberarea teritoriului naţional, în ziua de 25 octombrie, la Carei. Ziua și localitatea corespund de asemenea cu eliberarea ultimei localități de pe teritoriul României. Ștafetele au adus câte un drapel tricolor, purtate de militarii voluntari ai echipei Invictus, una dinspre Bistrița, cealaltă din direcția Sighișoara. Acestea au fost înmânate veteranilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, apoi predate autorităţilor locale, pentru a fi arborate pe catargul din fața instituției.

Au urmat sosirile celor două ștafete care le urmau pe cele ale luptelor din Al Doilea Război Mondial. Venită de la Bistrița, pornită în 18 septembrie, pe traseul Iași-Piatra Neamț-Vatra Dornei-Bistrița, pe traseul 4, a fost preluat după peste 450 kilometri, de către de gen. (r) Ștefănescu, veteran de război, care l-a transmis mai departe prefectului județului.
Drapelul ștafetei de pe traseul 2, pe o lungime de aproape 300 de kilometri, sosit de pe traseul Curtea de Argeș, Sibiu, Sighișoara, Târgu-Mureș, a fost preluat de către un alt veteran celui de-Al Doilea Război Mondial.


‘Ştafeta Veteranilor’, care a plecat pe 4 septembrie din Bucureşti, la iniţiativa asociaţiei de voluntari ‘Invictus’, a ajuns luni, la Târgu Mureş, chiar în ziua în care se aniversează 71 de ani de la eliberarea oraşului de sub ocupaţie fascisto-horthystă.
‘Sub egida Ministerului Apărării Naţionale şi a Ministerului Afacerilor Interne a fost organizată această ştafetă, pe mai multe rute, iar ajungerea acestora în diferite puncte, cum e şi Târgu Mureş, să coincidă cu eliberarea acelor oraşe. În această activitate sunt implicaţi militari care au titlul de veterani de război în actualele războaie – vorbesc de Irak şi Afganistan – şi pe lângă faptul că ei încearcă să scoată în evidenţă principalele momente ale istoriei noastre naţionale, are şi un scop nobil pentru a ajuta unul dintre militarii răniţi în teatrele de operaţii să participe la Jocurile Paralimpice de anul viitor. Astăzi am primit două ştafete, din două direcţii diferite, una venind dinspre Sighişoara, care venea dinspre Curtea de Argeş-Sibiu, şi cea de-a doua, dinspre Bistriţa, care a pornit de la Piatra Neamţ. Este un efort pe care aceşti militari îl fac (…). Militarii vor ajunge pe data de 25 octombrie, la Carei’, a declarat comandantul Brigăzii 6 Operaţii Speciale ‘Mihai Viteazul’, colonelul Mircea-Dan Şuta.
Cele două ştafete ajunse luni, la Târgu Mureş, au fost purtate de militari, majoritatea dintre ei având la activ mai multe misiuni în teatrele de operaţii.
În cadrul ceremoniei de la Târgu Mureş generalului de brigadă în retragere Marin Ştefănescu, care a împlinit vârsta de 95 de ani, i-a fost înmânat ‘Drapelul Veteranilor’, care a fost apoi arborat pe catargul din faţa Palatului Administrativ. Ştafeta Veteranilor va pleca marţi de la Târgu Mureş către Cimitirul Eroilor de la Oarba de Mureş.
Evenimentul este organizat în contextul Anului Veteranilor de Război şi al sărbătoririi, la 25 octombrie, a Zilei Armatei României, fiind susţinut de Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne, împreună cu Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor ‘Regina Maria’ şi Asociaţia de Caritate din Armata României ‘Camarazii’.

luni, 14 septembrie 2015

Necesarul de rechizite pentru clasa a patra

Pentru matematica sunt necesare 3 caiete cu patratele ( 1 de clasa, unul de teme si unul de teste -daca mai are spatiu in cel folosit in clasa a treia, il poate continua) ,
 pentru limba romana tot 3 caiete , de data asta dictando (1 de clasa, unul de teme si unul de teste ,daca mai are spatiu in cel folosit in clasa a treia, il poate continua) ,
pentru stiinte un caiet de biologie ,
pentru educatie civica 1 caiet dictando,
pentru istorie 1 caiet dictando
pentru geografie 1 sablon cu harta României si  1 caiet de geografie ( sau biologie, daca pe pagina albă a acestuia încape şablonul)
pentru muzică 1 caiet cu portative
pentru desen bloc, acuarele si pensule (personalizate)
pentru abilitati practice lipici, foarfeca si hartie glasata (personalizate)